Początki marki MOKAFLOR sięgają roku 1950, kiedy to Vasco Bernini , pasjonat wypalania kawy i nowych technologii przejął kierowanie w małej palarni w sercu Florencji, w której dotychczas pracował jako księgowy. Vasco Bernini posiadał jasną wizję i cel.
Trzy lata wcześniej firma Gaggia wyprodukowała pierwszą ciśnieniową maszynę do kawy. Narodziło się espresso.  Kilka miesięcy później, jakość i kolor cremy w filiżance espresso była jedynym wyznacznikiem i kryterium jakości, według których klienci kupowali kawę dla swoich potrzeb. Vasco uzmysłowił sobie,  że crema to jednak nie wszystko. Włoskie palarnie kawy w poszukiwaniu coraz ciemniejszej i obfitszej cremy rozpoczęły proces zwiększonego dodawania robusty do swoich mieszanek. Kawa była również mocniej palona. Narodziło się bardzo gorzkie espresso.  Vasco Bernini nie podzielał zdania innych producentów. Wierzył, że klienci docenią kawę, która pod względem jakości i ilości cremy zwróci uwagę  ale również będzie zbalansowana pod względem smaku.  Mniej gorzka i słabiej wypalona kawa, której rezultatem będzie niespotykany aromat – który powróci znowu jako jeden z głównych kryteriów jakości wypalonych ziaren. Jak zatem Vasco przeszedł od teorii do praktyki ?  Prostym i radykalnym wyborem: znalezienia idealnego momentu wypalenia dla każdej kombinacji ziaren.  Chłodniejsze  palenie ziaren robusty podniosło ciało kawy (corpo di caffe) bez zwiększania jej goryczy. Dłuższe palenie ziaren arabiki aby podkreślić  zapach i owocowy aromat, specjalnie dla różnych gatunków kawy z Ameryki Centralnej, skąd Mokaflor zaczęła importować . Efektem takiego wyboru był dynamiczny rozwój palarni, który w ciągu dwóch lat od kiedy Vasco rozpoczął zarządzanie stał się bardzo dobrze prosperującym biznesem z nową siedzibą  w Ponte al. Pino.
Zmieniając podejście palarnia Mokaflor rozpoczęła szybką ekspansję poza Toskanię. Marka Mokaflor obecna była już w Genui, Mediolanie, Trieście, w całej Umbrii jak również w legendarnym mieście kawy Neapolu. W połowie lat osiemdziesiątych Mokaflor ugruntowała swoją pozycje również na wloskim rynku branży HoReCa. Pojawiły się także produkty dodatkowe pod marką Mokaflor jak kafetiery, młnki, filiżanki i inne akcesoria dostępne w nowoczesnych sklepach z kawą.
Innowacje, kreatywność i pasja załogi Mokaflor dała początek  projektowi  ChiaroScuro. W latach 70’ firma przeniosła się do kolejnej, większej siedziby w San Bartolo a Cintoia.

Po śmierci Vasco Berniniego  w 1987 roku jego synowie Andrea i Renzo do dziś, z równą pasją  kontynuują dzieło rozpoczęte przez ojca.

Marka ChiaroScuro jako marka produktów najwyższej jakości, które cechuje jedna wspólna cecha : innowacyjność.  To pod marką ChiaroScuro firma Mokaflor wprowadziła takie innowacje jak czekolada, kawa jednego gatunku, kawy aromatyzowane i smakowe,  nowoczesne kafetiery, filiżanki  itp. Pierwszy sklep pod marką ChiaroScuro został otwarty  w centrum Florencji a następny na obrzeżach miasta. Oto krótka historia, jak model Chiaroscuro stał się poważnym i realnym konceptem.
Chiaroscuro w XXI wieku jest nowym i ważnym krokiem rozwojowym dla firmy Mokaflor, oznaczającym również ekspansję na rynki międzynarodowe.  Poprzez liczne i intensywne udziały w pokazach i światowych targach Mokaflor powiększa swoje dochody z roku na rok.

Wybór rodzajów ziaren dla palarni Mokaflor jest bardzo ważny. Transporty zielonych ziaren wędrują do Florencji z całego świata a wśród krajów współpracujących znajdują się m.in. : Meksyk, Guatemala, Brazylia, Indie, Etiopia, Java, Jamajka, Porto Rico, Hawaje. Dzięki długoletnim i stałym kontraktom ziarna dostarczane i palone we Florencji są najwyższej  i powtarzalnej dla Mokaflor jakości. Ziarna posiadają certyfikaty jakościowe i ekologiczne.
Mokaflor przykłada niezwykłą wagę do procesu palenia kawy i proces ten jest odwzorowaniem jakości jaką prezentuje palarnia.  W palarni zawsze używane są obrotowe bębny kończące proces prażenia w 15/20 minut w przeciwieństwie do przemysłowych maszyn, które robią to w około 3/5 minut. Wolno prawda ?  Ten wolny proces pozwala każdej mieszance kawy być wypaloną według  określonego dla niej czasu palenia. Pozwala to także na stałe monitorowanie zmiennych takich jak : zewnętrzna temperatura, wilgotność, w celu podkreślenia aromatów najcenniejszych rodzajów arabik.

Palenie każdej z odmian kawy jest kosztowną operacja. Jednakże taki wybór palarnia Mokaflor podjęła tworząc bez użycia półśrodków technologię łączenia rodzajów kaw  trudnych do wymieszania. W ten sposób jest w stanie tworzyć oryginalne mieszanki takie jak Chiaroscuro Top, które zawierają najlepsze rodzaje arabiki wraz z Jamaica Blue Mountain - królową kaw – jako unikalna mieszanka we Włoszech.

Mokaflor poza produkcją najwyższej jakości kawy prowadzi także akademię espresso.
„Espresso Academy”  to nazwa szkoły pod marką Chiaroscuro dedykowana miłośnikom kawy jak i profesjonalistom jak również tym, którzy chcą spojrzeć na kawę od strony jeszcze im nieznanej. Na zajęciach dowiecie się wszystkiego, od początku uprawy po zaawansowane techniki pracy baristy oraz obsługę profesjonalnych ekspresów ciśnieniowych. W akademii prowadzone są również dwa wyjątkowe kursy. Do  wykonania perfekcyjnego cappuccino - latte art, oraz  „tasting” czyli kurs na temat smaków i próbowania najróżniejszych odmian kawy z całego świata